05 Januari 2010

KOMENTAR RESUME
Saya telah diminta oleh seorang pelajar tahun akhir di Universiti Malaya untuk memberikan komentar terhadap resume beliau sebagai tugasan dalam salah satu subjek pengajiannya. Berikut saya muat naik beberapa komen saya sebagai penilai terhadap resume tersebut dengan berpandukan sedikit pengalaman sebagai seorang pengamal sumber manusia.

Gambar
Gambar ukuran pasport sangat penting untuk sesebuah resume. Walaupun ada orang bertanya ada apa pada rupa? Tetapi kebiasaan wajah seseorang dapat memberikan gambaran tentang dirinya. Ia tentunya kelihatan tidak adil tetapi saya juga tidak mahu menjadi hipokrit dengan menafikan amalan yang dilakukan oleh kebanyakan penilai tanpa sedar. Hasil kajian mendapati bahawa individu yang memiliki wajah yang tampan dan jelita menjadi calon lebih popular dan mempunyai nasib yang lebih baik sedikit berbanding pesaingnya yang tidak mempunyai kelebihan rupa paras. Malah kajian pakar psikologi mendapati rupa paras mempengaruhi estim seseorang. Apa yang perlu anda ambil positif bukanlah dengan mengadakan pembedahan plastik atau bergambar persis model peragawan sebaliknya bergambarlah secara semulajadi dan pastikan hasil kerja, akhlak dan perbuatan anda setanding atau lebih cantik dari wajah anda!

Alamat E-mel
Alamat mel elektronik adalah sangat penting kerana ia dapat memberikan gambaran tahap profesionalisme dan kematangan pemiliknya. Sebaik-baiknya gunakan nama sebenar saudari sebagai alamat emel. Jika nama saudari Nurul Aida, gunakan "nurulaida" atau “nurulaida88” sebagai nama emel saudari. Ia menampakkan saudari seorang yang berkeyakinan tinggi dengan karektor dan nama sendiri. Cuba saudari bayangkan apabila seorang pengurus menerima emel daripada pemohon yang menggunakan nama e-mel sweet_lollipop@xyz.com dan slight_pleasure@abc.com? Jika penerima tersebut seorang wanita tentunya dia akan membuang resume ini tanpa membacanya kerana bunyinya sahaja sudah memualkan dan jika penerimanya seorang lelaki yang tidak professional tentunya pemohon terdedah kepada diskriminasi seksual.

Penghormatan
Tahniah anda adalah penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam! Tetapi persoalannya adakah ini sesuatu yang boleh dibanggakan dan membantu permohonan saudari? Ya, jika saudari menghantar resume ini ke Suruhanjaya Perkhidmatan Awam atau organisasi kerajaan atau syarikat berkaitan kerajaan. Tetapi saudari perlu memikirkan sekali lagi apabila saudari mahu menghantar resume ini ke syarikat swasta. Prejudis biasiswa sebagai ‘subsidi’ dan budaya kerja perkhidmatan awam yang tidak memuaskan akan sentiasa menghantui penerimanya. Malah ianya sukar memancing simpati penilai kerana beranggapan pemohon lebih sesuai kerja sebagai penjawat awam atau biasiswa menyebabkan pemohon tiada tanggungan yang mendesak seperti peminjam Pinjaman Tabung Tinggi Pendidikan Nasional (PTPTN) yang kelihatan lebih memerlukan kerja.

Kemahiran & Keupayaan
Kemahiran penggunaan kelengkapan pejabat seperti mesin fotokopi dan mesin faksimili agak jenaka untuk dimuatkan. Jika saudari rasa ada keperluan, lebih baik saudari sertakan sekali nama modelnya! Jika model tersebut agak ketinggalan zaman atau bukan model terbaru dalam kelasnya lebih baik saudari abaikan. Penggunaan alatan pejabat sebenarnya adalah banyak dan berbeza bagi setiap syarikat. Ianya tidak menjadi masalah untuk sesiapa belajar menggunakannya kerana ia bukan kelengkapan pakar yang perlu dihantar latihan simulasi sebelum penggunaan. Jika ini menjadi kreteria maka pemohon berpengalaman terpaksa menebalkan resume mereka dengan kemahiran penggunaan mesin perakam waktu, video litar tertutup, mesin pemusnah dokumen, mesin bainding dan pelbagai alatan mesin pejabat yang signifikan.

Sasaran Gaji
Adalah salah meletakkan gaji permintaan di sebelah bawah seolah ia bukan prioriti anda! Lebih teruk lagi anda letakkan di bawah tajuk lain-lain?! Sasaran gaji adalah berupa satu target permintaan anda jadi logikkah penggunaan kata ‘dan ke atas’? Anda sepatutnya meletakkan satu kadar atau dua kadar di antara keduanya seperti ‘RM2,000 – RM2,500’. Dalam sesuatu hubungan industri, gaji adalah satu timbal balas yang setara sebagai balasan untuk satu proses kerja yang menggabungkan jalinan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman pemberi khidmat. Dalam kaedah penawaran dan permintaan sumber manusia ini, adakah faktor gaji perlu dipinggirkan atau diberikan sudut terpencil sedangkan ianya menjadi antara faktor motivasi terbesar dalam pembangunan kerjaya?

Biodata
Bioadata juga adalah faktor terpenting dan sewajarnya diletakkan dibahagian hadapan sekali. Ini kerana pemohon sebenarnya umpama mahu menjual diri mereka kepada majikan yang bertindak sebagai pembeli. Dengan meletakan kelayakkan akademik di bahagian atas sekali, saudari sebenarnya tidak menjual diri saudari, sebaliknya saudari menjual kursus yang ditawarkan oleh universiti tempat saudari belajar. Walaupun ianya satu strategi pemasaran percuma untuk universiti saudari tetapi sebenarnya saudari gagal untuk memanfaatkan kesan pandangan pertama pembaca terhadap tarikan faktor peribadi atau personaliti saudari sendiri. Menurut kajian, pembacaan pertama dalam muka surat pertama lebih berjaya meninggalkan kesan emosi dan psikologi kepada pembacanya. Sebab itu jika saudari berada dalam industri pengiklanan dan penerbitan, saudari akan mendapati ruang iklan di bahagian hadapan sekali mempunyai harga yang beberapa kali ganda dari bahagian dalaman. Ruang biodata saudari pula dilihat terlalu ringkas dengan hanya menyertakan tarikh lahir, kewarganegaraan dan nombor kad pengenalan. Ianya seolah saudari mahu meyakinkan penilai bahawa saudari adalah layak diambil bekerja hanya kerana faktor peribadi yang saudari adalah seorang warganegara Malaysia dengan sokongan tarikh lahir di Malaysia dan juga kad pengenalan bermutu tinggi (Mykad) yang sah keluaran Jabatan Pendaftaran Negara. Sepatutnya alamat emel, nombor telefon dan alamat rumah boleh diletakkan sekali dalam bahagian ini. Malah adalah perlu untuk menyertakan sekali status, umur, bangsa dan agama.

Format
Format resume sebenarnya adalah bebas dan tidak tertakluk kepada mana-mana format yang khusus. Namun bagi pekerja profesional adalah perlu untuk resume menampakkan sikap profesional. Format resume saudari didapati terlalu asas atau dalam bahasa pasar terlalu ‘koman’ atau ‘tangkap boleh’ atau ‘asal muat’. Di sini penilai boleh melihat bahawa pemberi resume ini adalah seorang yang simple, mudah, tidak formal, tidak protokol, hubungan personel juga tidak menarik dan tidak kreatif. Ini dapat dilihat dari sudut kemasan yang dipermudah seperti jarak perenggan yang terlalu melangkau dan susun atur huruf serta bingkai resume yang terlalu ringkas.

4 ulasan:

Hairun berkata...

Salam,

Kritikalnya komen resume tu, macam resume tu ada terlalu banyak kesalahan.

Pada prespektif manager, resume tersebut adalah bagus.

Sususan maklumat adalah tepat,mudah dan ringkas. Maklumat yang diperlukan mudah dicari.

Turutan apa yang manager tengok pada resume.

1. Layakkah jawatan? (skill) lepas tu kalau layak manager akan tengok
2. Kelayakan akademi
3. Pengalaman
4. Barulah tengok butir-butir peribadi (kalau 1-2-3 tu OK)

Jangka masa manager menilai maklumat ini adalah 30 saat. Kalau OK permohonan akan di shortlisted.

Komen Faizal banyak mengarut walaupun anda pengamal sumber manusia.

Nurliana Novi berkata...

Hari baik untuk semua warga negara Indonesia dan juga seluruh ASIA, nama saya adalah Ibu Nurliana Novi, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya di sini mengenai platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah mendukung saya melalui ibu Nyonya Elina yang baik

 Setelah beberapa lama mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus menolak, saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tapi saya menipu dan kehilangan Rp 15.000.000 dengan pinjaman pinjaman yang berbeda.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian mengenalkan saya kepada Nyonya Elina, pemilik perusahaan pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari Ibu Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Mrs. Elina.

Saya mengajukan pinjaman sebesar Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman tersebut disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua pengaturan dilakukan atas pengalihan kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan pinjaman. Transfer saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah dimasukkan ke rekening bank saya.

Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya sehingga akun saya dikreditkan sebesar Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doaku dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman awal saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.


Mereka juga memiliki tim ahli yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan bagaimana menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.


Semoga ALLAH memberkati Ibu Elina karena telah membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapapun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman agar dapat menghubungi Ibu Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda

Ada perusahaan palsu lain yang online menggunakan kesaksian saya untuk mencapai keinginan egois mereka, sayalah satu-satunya dengan kesaksian sejati ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta bukti dari pembayaran kepada ibu tersebut, mohon berhati-hati terhadap orang-orang ini baik-baik saja.

Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih untuk meluangkan waktu untuk membaca kesaksian tentang hidup sejati saya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda bisa menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

TINTIN RAHMAYANTI berkata...

Saya TINTIN RAHMAYANTI Saya ingin menyaksikan karya baik ALLAH dalam hidup saya untuk orang-orang saya yang tinggal di sini di Indonesia, Asia dan di beberapa negara di seluruh dunia.
 Saya saat ini tinggal di sini di Indonesia. Saya seorang wanita bisnis dengan tiga anak dan saya terjebak dalam situasi keuangan pada bulan DESEMBER 2017 dan saya harus membiayai kembali dan membayar tagihan saya,
Saya adalah korban penipuan kredit 4-kredit, saya kehilangan banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang yang berhutang, saya dibebaskan dan saya bertemu dengan seorang teman, yang saya jelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya kepada perusahaan pinjaman ALEXANDER ROBERT LOAN FIRM andal.
Untuk orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman di internet penipuan di sini, tetapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapatkan pinjaman dari ALEXANDER ROBERT LOAN FIRM sebesar Rp800.000.000 dengan sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya lamar, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan baik ALLAH melalui ALEXANDER ROBERT LOAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya menyarankan jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi ALEXANDER ROBERT LOAN FIRM. hubungi mereka melalui email:. (alexanderrobertloan@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (tinrahma222@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau ingin prosedur untuk mendapatkan pinjaman.

ROBBI berkata...

Halo,
Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu karena telah membantu saya mendapatkan pinjaman yang baik setelah saya banyak menderita di tangan pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa menawarkan pinjaman, saya telah membutuhkan pinjaman selama 3 tahun terakhir untuk memulai bisnis saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan perusahaan palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan pinjaman kepada saya. dan saya sangat Frustrasted karena saya kehilangan semua uang saya ke perusahaan palsu di Turki, karena saya berhutang kepada bank dan teman-teman saya dan saya tidak punya orang untuk dijalankan, sampai suatu hari setia bahwa seorang teman saya menelepon Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya harus menghubungi Siti Aminah dan dia mengatakan kepada saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahwa dia adalah ibu yang baik dan saya harus mengumpulkan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia Radu dan saya terkejut ketika pinjaman saya diproses dan disetujui dan dalam waktu 3 jam pinjaman saya ditransfer ke rekening saya dan saya sangat terkejut bahwa ini adalah mukjizat dan saya harus bersaksi tentang pekerjaan baik Ibu Alicia Radu
jadi saya akan menyarankan semua orang yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi email Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya jamin bahwa Anda akan bersaksi seperti yang saya lakukan dan Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut tentang Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan Anda masih dapat menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui email: (sitiaminah6749@gmail.com)
semoga Tuhan terus memberkati dan mencintai ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan finansial saya

Deklarasi

Ini adalah sebuah jurnal akademik dan ilmiah. Ianya mendukung kesemua prinsip Rukunegara iaitu 'Kepercayaan Kepada Tuhan', 'Kesetiaan Kepada Raja & Negara', 'Keluhuran Perlembagaan', 'Kedaulatan Undang-Undang' dan 'Kesopanan & Kesusilaan'. Segala keterbukaan jurnal ini dalam berpendapat dan berpandangan dijamin dalam Perkara 10, Perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara. Namun ianya masih tertakluk kepada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Fitnah 1957, Akta Hasutan 1948 dan Kanun Keseksaan. Justeru, ia perlu ditunjangi dengan etika dan profesionalisme sebagai penulis dan pengamal media serta tanggungjawab sosial kepada masyarakat, bangsa, agama dan negara.